BOEK REVIEW: LANDSCHAPPEN IN DIGITALE FOTOGRAFIE, MICHAEL FREEMAN

Persoonlijk krijg ik altijd een kick als ik nieuwe boeken koop of krijg.
Mijn verlanglijstje is een steeds langer wordende lijst die zich spreid over alle genres van fotografie. Gelukkig kan ik sporadisch een paar boeken van de lijst schrappen.

Ik heb besloten mijn ervaringen over mijn boeken te delen in kleine blogberichten.
Wie weet kan ik bij één van jullie de vonk voor fotografieboeken doen overslaan. ^^
Eén van mijn verjaardagscadeaus was Landschappen in digitale fotografie van Michael Freeman.

Michael Freeman

Michael Freeman is internationaal bekend als reis- en architectuur fotograaf, daarnaast is hij één van de meest gepubliceerde fotografen wereldwijd. Hij werkte voor tal van grote internationale magazines en boek uitgeverijen, waarvan drie decennia als hoofd fotograaf voor de Smithsonian.
De cijfers zijn gewoon in – druk – wekkend! => 66 boeken! 3 miljoen kopieën! 20 talen!
Een overzicht van al zijn boeken kun je makkelijk terugvinden op zijn website.

Portret
Het Boek: De specs

Taal: Nederlands
Uitgeverij Nederlandse versie: Librero
Oorspronkelijke titel: Michael Freeman’s Photo School – Landscape
ISBN: 978-90-8998-398-5
Aantal pagina’s: 160
Paperback

Cover

Het boek: Mijn ervaring

Zoals ik in mijn intro reeds vermeldde, kreeg ik dit boek van een vriend voor mijn verjaardag.
Naast dit boek kreeg ik ook het boek ‘Digitale straatfotografie’. Deze twee boeken maken deel uit van een 8-delige reeks instructieboeken. Ze werden speciaal ontworpen met als doel op pad te gaan en te fotograferen. Na praktisch elk hoofdstuk wordt je namelijk uitgedaagd met een opdracht, natuurlijk met de bijhorende tips and tricks. In het boek wordt ook vermeld dat je uw eigen opdracht foto’s kunt delen op een speciale website. Echter wordt deze website niet meer gebruikt. Na wat opzoekwerk kwam ik te weten dat ze overgeschakeld waren naar een flickr groep, maar net zoals de website is deze niet meer actief. Een mooi idee dus, maar jammer genoeg slaagde het concept niet.
Dit neemt niet weg dat de opbouw van het boek zeer leuk is om door te nemen. Je begint bij de basis en gaat steeds verder naar gevorderde informatie.

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie - Uitgeverij Librero

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie – Uitgeverij Librero

In het boek wordt er gewerkt met 4 “studenten” die elk hun eigen fotografie achtergrond hebben.
Deze “studenten” hebben elke opdracht uitgevoerd die in het boek voorgeschoteld wordt. In het onderdeeltje evaluatie wordt er telkens feedback gegeven op hun werk. Echter zoals je waarschijnlijk wel verwacht wordt er nooit echt negatief beoordeeld. Michael Freeman zorgde wel voor onderbouwde commentaar, met andere woorden zegt hij telkens door welke elementen een foto goed is/wordt.

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie - Uitgeverij Librero

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie – Uitgeverij Librero

Als ik één hoofdstuk uit het boek moet opnoemen die me het meest is bijgebleven, dan is het wel het hoofdstuk ‘Het emotionele landschap’. Ik onderlijn graag belangrijke stukjes tekst. Zo weet ik direct naar welke woorden of zinnen ik moet kijken als ik het boek terug open sla. Echter… Bij dit hoofdstuk moest ik praktisch alles onderlijnen omdat alles wel een belangrijke waarde had voor mij.

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie - Uitgeverij Librero

Michael Freeman: Landschappen in digitale fotografie – Uitgeverij Librero

Aangezien ik de blogberichten over mijn ervaringen kort wil houden zal ik met dit stukje eindigen. Want voor ik het weet schrijf ik hier nog eens 1000 woorden. Ik sluit graag af met een positieve noot.
De positieve noot in dit blogbericht is wel degelijk het boek. Ik moet toegeven dat ikzelf op een punt gekomen ben dat ik niet snel een fotoboek meer zal kopen met tekst in. Ik geniet liever puur van de foto’s, zonder enige vorm van tekst.
Ik zei nog tegen mezelf: ‘wat kan ik nu nog leren uit zo’n boek’?

Ik heb wel degelijk nieuwe dingen geleerd, dit bewijst terug maar eens dat je nooit stopt met bijleren.
En daarbij … ook al leer je niets bij, het is zeker niet erg om al uw kennis opnieuw op te frissen!

Hebt u interesse gekregen in dit boek? Haal hem dan zeker in huis! ^^

The author

Glenn Vanderbeke is gebeten door fotografie sinds 2009. Als natuur en 'outdoor' liefhebber focust hij zich vooral op landschapsfotografie. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met projecten. Projecten waar hij gedurende lange tijd kan aan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *